Nu har vårmötet börjat – gör din röst hörd!

futurama

Nu har partiets vårmöte börjat, med en diger lista ärenden att ta ställning till.

Vi ska mejsla vidare på vår politik, och en rad förslag har kommit om bland annat ekonomisk politik, socialpolitik, medborgarlön, utrikespolitik, försvar och miljö.

Vidare ska vi ta ställning till en rad förslag om sådant som riktlinjer för kandidater, arbetsordning för riksdagsgrupp och stadgereglering av EU-parlamentsrepresentation. Saker som det är bra om vi reder ut i god tid innan valrörelsen börjar.

Slutligen ska en del val göras: Två platser i styrelsen ska fyllas på med nytt folk, fler revisorer och revisorssuppleanter ska väljas och ett nytt mötespresidium utses.

Delta på mötet

Mötet äger rum på Piratpartiets mötesforum. För att delta måste man vara medlem i partiet (och för att få rösta måste man vid röstningtillfället ha varit medlem i två månader.) Om du inte skulle vara inloggad på rätt sätt för att kunna delta i diskussionerna, finns information om hur man ska göra näst längst ner på den här sidan.

Navigera på mötet

Du kan navigera in i mötets diskussioner på tre sätt. (1) Via menyn i sidans vänsterkant, där det finns en länk till varje punkt på dagordningen, och man kan fälla ut länkar till varje motion (förslag som kommit till mötet från medlem) och proposition (dito från styrelsen). (2) Via menyn i sidans övre högra del samt (3) via den mer detaljerade menyn längre ner i sidans högerdel.

Diskutera, föreslå och rösta kring sakpolitik och organisation

Kring mötets sakfrågor kommer det att gå till så här:

Diskussion: Under hela mötet kommer man att kunna diskutera de förslag som lagts fram. För att det på samma gång ska vara möjligt för alla att diskutera frågorna i botten, och samtidigt vara möjligt för den som har begränsat med tid att skaffa sig en överblick av diskussionen har presidiet skapat två specialfunktioner, som inte fanns i partiets gamla forum:

  1. Var och en som deltar i diskussionen på en punkt kan välja ut ett av sina inlägg som ”huvudinlägg”, och dessa listas före alla andra inlägg.
  2. Man kan markera ”gilla”/”ogilla” på ett yrkande, och får då möjlighet att ge en kort motivering. Gör man sedan mouse over på antalet som gillat/ogillat ett yrkande får man veta vem som gjort det, och se motiveringen. Första raden av motiveringen kommer direkt, med möjlighet att klicka sig fram till resten om motiveringen varit lång. (Så det gäller att få med det viktiga på första raden!)

Föreslå (yrka): Under mötets två första veckor kommer man dessutom att kunna lägga förslag (yrkanden) till förändringar och kompletteringar av de förslag som kommit. Den 14 april kl 22 är sista chansen för detta.

Jämka: För att undvika kaos med mängder av delvis överlappande förslag krävs att vi alla som lagt förslag är lite uppmärksamma och flexibla: Har någon annan lagt ett förslag som betyder ungefär samma sak som man själv föreslagit – då kanske man kan dra tillbaka sitt förslag och stödja det andra istället. Tycker man nästan samma sak som någon annan – då kanske man kan kompromissa ihop sig till ett förslag som får större chans att gå igenom. Att göra så kallas för att jämka sig. Även för att dra tillbaka förslag och kompromissa är deadline 14 april kl 22.00.

Lyfta tillbakadragna yrkanden: Sedan kommer en kort period då den som upptäckt att hens älsklingsförslag dragits tillbaka under jämlandet har möjlighet att ta upp förslaget igen, och göra det till sitt. Senast 17 april kl 22.00 ska det vara gjort.

Voteringsordning: Därefter kommer det riktigt jobbiga arbetet för mötespresidiet: att ställa samman alla förslag som i slutänden finns kvar på bordet till en voteringsordning, dvs ett förslag till hur omröstningen ska delas upp i olika steg så att förslag som är oförenliga ställs mot varandra i olika utslagningsomgångar, tills man i varje delfråga bara har ett förslag kvar. Som till slut kan ställas mot avslag.

Presidiet kommer att presentera ett första utkast till sådan voteringsordning senast den 22 april, och be om synpunkter. Med de synpunkterna i bakhuvudet ska de senast 24 april komma med ett slutligt förslag. Är man inte nöjd med det slutliga förslaget kan man göra ett motförslag, men det måste vara komplett, inte bara innehålla förslag på en liten förändring. Sedan röstas om voteringsordningen under helgen 27-28 april.

Omröstningar (voteringar): Sedan kommer omröstningarna att äga rum under mötets två sista veckor, och eftersom många frågor behöver behandlas i flera steg kommer röstandet att delas upp på fyra eller fem voteringspass:
Voteringspass 1: måndag 29 april kl 00.01 – onsdag 1 maj kl 21.30
Voteringspass 2: torsdag 2 maj kl 00.01 – lördag 4 maj maj kl 21.30
Voteringspass 3: söndag 5 maj kl 00.01 – tisdag 7 maj kl 21:30
Voteringspass 4: onsdag 8 maj kl 00.01 – fredag 10 maj kl 21.30
Voteringspass 5: lördag 11 maj kl 00.01 – söndag 12 maj kl 18.00

Val

För de val som ska hållas är tågordningen lite enklare: Sista chansen att föreslå nya namn har redan gått ut. De som är föreslagna (nominerade) har sedan till den 8 april kl 19.00 på sig att acceptera nomineringen (dvs ställa upp i valet). De kommer då att få varsin tråd för att presentera sig själva, där vi alla kan ställa frågor till dem. Därtill finns för vart val som ska hållas en tråd, där vi kan diskutera vilka vi helst vill se valda i just det valet.

Sedan kommer själva valen att ske i samma voteringspass som omröstningarna i olika sakfrågor.

0 0Piratband2
Så kära partivänner: Kasta er in i mötet, diskutera, förädla förslagen och var med och forma vårt framtida parti!

/Henrik Brändén

Kommentarer

Robert skrev

Det finns en kanal på Zello (fri nedladdning för Android/Iphone/BlackBerry/PC) som heter Piratpartiet, för alla som vill diskutera live.

anonym skrev

mer övervakniing av medborgarnas privatliv och strängare lagar är kanske ingen bra lösning för privata företag, polisen mm dvs risk att felaktigt göra analyser och stämpla folk som sexköpare och misstänkta pedofiler (skulle ni själva vilja bli felaktigt stämplade, tänk på det)

anonym skrev

jag lär snart bli lönnmördad av regeringen och polisen för att ha tipsat folk men ett tips från mig använd tor-webläsaren, tormail och torchat (bara tanka hem opackade zip- versionen för att sen packa upp (aldrig tanka hem exe-filer) bakom en konfiguerad hårdvarubrandvägg med trådlös nätverk, det är för att ”lösgöra” din router

torchats unika id på 16 nr ska du skriva ner och ge till den personen du ska chatta med

http://www.torproject.org
http://www.tormail.org

myjz2012 skrev

If you have dry hair, or just don’t want to have dry long hair extensions clip in cheap in the future, then you want to avoid long hair extensions cheap using any hair care products that contain long clip in hair extensions cheap. This is because the alcohol can make your long cheap hair extensions even more dry. This can make your light chocolate brown hair extensions very brittle and easily breakable.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>