Välkommen till den ”nya” hemsidan för Piratpartiet

ballong

Äntligen är enhörningen här! Den alla har hört talas om, men ingen har sett: vår nya hemsida.

Vi har inte fokuserat på design av layout så mycket som vi fokuserat på ny funktion. Vår hemsida är numer helt decentraliserad — dvs, allt innehåll genereras från s.k. underbloggar. Alltifrån inlägg från partiledningen till regionsbloggar. Under rubriken ”Elit3n” ovanför, kan du se vilka sidor det är genererar innehåll till Piratpartiets förstasida idag.

”Elit3n” har varit ett arbetsnamn som hängt med hela vägen — dels med lite glimten i ögat, dels för att vi egentligen inte riktigt kunna hitta en bra menyrubrik för det listinnehållet. Om ni har bra förslag på vad som skulle kunna stå där istället, hojta gärna till i kommentarerna, så tar vi det under övervägande!

Vanligast är det att en hemsida är centralt styrd, men väldigt lite i Piratpartiet fungerar på det viset, och vi upplevde att vår närvaro online även behöver illustrera det. Det innebär att likväl som att PP Södertälje lägger upp ett inlägg om att de ska träffas och fika i nästa vecka, så lägger styrelsen upp informationsunderlag för kommande styrelsemöten — och efterföljande protokoll — och allt hamnar på vår förstasida. Inget är för litet eller för stort, ur ett allmänt hållet perspektiv. Vi vill att så mycket som möjligt av vad vi gör löpande, ska synas.

Flera av underbloggarna är ”vilande” i dagsläget — en del kan komma försvinna och nya dyka upp — avsikten är att vi ska kunna komma igång nu när vi fixat till allting. Det är inte bara lokalföreningarna som kommer att generera inlägg. T.ex. har vi i skapat en underblogg kallad ”politik”. I den ska man kunna hitta till våra specifika sakfrågor, och kanske rent av även sakfrågor som vi inte driver (det arbetet kommer att ske löpande framöver). Det betyder att varje gång ett nytt inlägg läggs in på den bloggen, lyfts den även automatiskt på vår förstasida.

Som användare kan du välja att följa enskilda underbloggar som du är särskilt intresserad av, eller plocka RSS-flödet från förstasidan, som har med allt alla olika organisationer under Piratpartiets officiella paraply postar om.

Det är den lila menyn, allra överst på sidan, som innehåller allt det statiska material vi är vana vid att hitta på en hemsida. Allt annat innehåll, fylls på löpande från respektive underblogg.

I och med att vi flyttat i princip allt, så kommer en del länkar antagligen att sluta fungera. Vi har försökt att identifiera de flesta, men vi har producerat en hel del innehåll genom åren, så en och annan länk kan riskera landa på 404-sidan. Där har vi då lagt in en funktion som gör att ni kan anmäla att en adress saknas som funnits tidigare.

Vi har dessutom passat på att byta mjukvara för hemsidan. Tidigare använde vi oss av drupal, numer har vi gått över till wordpress. Drupal är enligt många en bättre plattform rent tekniskt att utveckla, men å andra sidan har den en högre tröskel för att komma igång för vanliga användare. Där har wordpress ett försprång, och många har redan erfarenhet från mjukvaran från tidigare.

Klicka gärna runt och känn efter hur sidan känns. Har du några synpunkter eller mest bara vill bidra med lite glada tillrop, så kommentera gärna nedanför! Vi kommer att fortsätta att jobba med hemsidan, och inte minst med innehållet, så tipsa oss gärna om länkar vars texter behöver uppdateras också.

 

Lite allmänt om hur hemsidan fungerar för volontärer i partiet

 

 

Som volontär för Piratpartiet så kan du få en underblogg för din region (eller specifika projekt rent av, vi får snacka om saken). Kontakta din lokala organisation eller partiledningen (se menyn ovanför för kontaktuppgifter).

 

Lite allmänt om  hur det funkar under huven

Överst på alla sidor, inklusive i underbloggarna ser ni den lila menyn. Det är i princip den statiska del man hittar traditionellt på hemsidor och sköts av partiledningen. Under bilden, ser ni den gråa menyn som är till för din underblogg. Du kan se här ovanför hur vi i ledningsbloggen använt utrymmet, exempelvis.

Tanken är att alla nya inlägg som görs ska innehålla en bild. För ändamålet finns ett litet bibliotek till höger om rutan man skriver in inlägget. Klickar du på ”Ange utvald bild” lägger du till din egna — som ska vara 150×150 pixlar. Har bilden andra dimensioner, så beskär wordpress själv till det formatet och du får eventuellt ett utsnitt ur bilden.

Genom att klicka på ”Hämta från bildbanken” får du en lista med bilder som är inlagda och får användas, om du inte har någon färdig sedan tidigare. Innehållet i den kommer att utökas efterhand. I admingränssnittet kan du även byta ut stora bannerbilden överst, som behöver vara 1000×180 pixlar bred.

Bilden kommer att synas på första sidan — såväl som inleda inlägget, även om det inte syns när man jobbar i utkastet. Du behöver inte lägga in bilden igen i inlägget.

Alla ni som har egna bloggar i partiet kommer att behöva gå in och kolla att era widgets fungerar efter att vi bytt tema.

Då kan ni även passa på att fundera över innehåll överlag i sidomenyerna. Ni kan lägga in era sociala medie-plattformar (exempelvis ert twitterflöde) på er underblogg, och det går bra att använda alla utom A-widgeten, som är till för centrala budskap. Det går bra att använda sig av samma inställningar som på www.piratpartiet.se för sina widgetar, självklart, men har ni behovet, så är det utrymmet även till för er lokala verksamhet.

Testa gärna under den närmaste tiden och se era inlägg hamna på förstasidan!

Kommentarer

opassande skrev

En felnotering: Översta bannern i menyn till höger är lite fellänkad just nu. Tas om hand under morgondagen.

rutros skrev

Äntligen är de värsta lögnerna om medicinpatenten borta.

Men nog är det ynkligt att man inte kan få det rätt. Patent är en kommersiell rättighet som tillfaller den som exploaterar eller tror sig kunna exploatera en ideè, med syftet att skydda deras investering. Allt patenterat offentliggörs och är tillåtet att använda för eget bruk.
Läs Paristraktaten som nu alla länder följer!!

Den som har en idé kan själv välja om han skall publicera sin ide och därmed ge alla tillgång till även den kommersiella delen.

Industrifientligheten finns kvar. Avskaffandet av patent är ett mål i sig själv, och inga alternativ till patentsystemet presenteras.

Nej Tack

Wester skrev

Vilket fantastiskt arbete som genomförts helt ideellt med hemsidan! Många, många tack! Vad roligt att den äntligen är uppe.

Det kommer att bli ett lyft för vårt parti internt!

Fredrik skrev

Vet inte om det är ett medvetet eller omedvetet val att ”dölja” länken till forumet i en undermeny, men borde inte den biten lyftas lite? Eller ska vi försöka med någon annan form av kommunikation?

emma skrev

Ännu så länge är forumet aktivt, men å andra sidan så används det inte så aktivt som vi skulle vilja. Det har diskuterats att forumet ska fasas ut, men något specifikt har inte bestämts ännu för hur vi ska göra. Placeringen har i alla fall inte något med den diskussionen att göra, utan vi upplevde att den passade bra där. Det är möjligt att just forumlänken kan behövas flyttas på eller så, jag sätter upp det på listan över ”saker att fundera på”, så länge. Tack för input!

Henry Rouhivuori skrev

Ja, forumet är ganska dött mellan medlemsmötena. Forumformatet för diskussioner hade sin storhetstid under 00-talet. Politik diskuteras på breddningsbloggen och en mötesplattform som är mer inkluderande än forumet vore önskvärt.

Rutros skrev

Det finns inget forum värt namnet längre efter de sista stängningarna och de sista 300 aktiva försvinner snabbt.

Henry Rouhivuori skrev

Du menar antagligen de omkring 200 som aktiverar sig eller tillkommer forumet vid varje medlemsmöte. (varav hälften voterar)

Rutros skrev

Vet inte hur man definierar forumaktiva. Vet du? Vilken tidsperiod? Om det i siffrorna ingår de ca 80 som röstar och inte tidigare var forumaktiva så kan du din invändning vara betydelsefull på marginalen

Calle skrev

Gillar det WP-baserade upplägget. Det gör läsningen lättöverskådlig (som i motsats till grötigt), och även — som sägs här på mötet i skrivande stund — lättarbetat för för skribenterna. WordPress FTW!

@collentine skrev

Lanken ”hem” som finns har (ledningsbloggen) ar missvisande eftersom den inte pekar dit de flesta kom ifran (framsidan) utan enbart ”hem” for ledningsbloggen. Vet inte om andra under-bloggar har samma problem…

Byt fran ’hem’ till ”Ledningsbloggen”.

Henry Rouhivuori skrev

Förresten kan inte PP ha samma funktion för den lila panelen som G+ har för sin svarta; att när man klickar på den så rullas man upp. ”Home”

emma skrev

Jag är inte säker på att jag fattar vad du menar med G+ svarta? Men tror jag hajar själva konceptet – bra idé, ska lägga in det i ”att kolla på”-listan. Tack!

Henry Rouhivuori skrev

Om man är på G+ så finns det upptill en svart panel med länkade ord såsom på denna sidan. Genom att klicka på den, själva panelen, så utförs samma funktion som om man trycker ”Home” på tangentbordet.

Toni 'CLUEZ' Cherfan skrev

Nu ska vi se här:

Medlemsstatistiksidan saknar länkar för att få fram någon vettig statistik (fanns tidigare två sidor med diagram)
Ung pirats medlemsantal visas inte övht men har en underrubrik för det

Kontaktsidan saknar en del radbrytningar

Bli medlem-sidan länkar till mobilsidan, den bör istället länka till https://pirateweb.net/Pages/Public/SE/NewMember/New.aspx

Och for the record så funkar inte live-widgeten, men det visste folk redan :)

Sergej Brändén skrev

Felnoteing: på ”regestrera mitt medlemskap” knappen man klickar på för att bli medlem är texten dubblad…

@collentine skrev

Har klickat runt lite pa den nya sidan nu.

Lankarna till Elit3n och PP i EU behover inte vara pa huvudmenyn. De kan lyftas in i sid-menyn pa ”framsidan” alternativt som lankar under ”Partiet” (”less is more”). Skapar en onodig redundans nar de finns i huvudmenyn.

Lankarna med prat-bubblor i sidmenyn oppnar en ny sida = onodigt nar folk redan befinner sig pa piratpartiet.se
Dessutom leder rutan med 4 pratbubblor endast till tva lankar = opedagogiskt och dalig UX.

Piratshoppen leder till en framsida som inte uppdaterats sen 2010… Vet att den inte skots av PP men bor iaf uppdateras om den ska lankas till…

Pressbloggen har slutat uppdaterats = ta bort och noj er med MyNewsdesk eller fixa.

Live-widget bor lyftas till sid-menyn for att promota aktuella asikter pa samma satt denna framsida gor.

”folj oss pa [sociala medier]” bor laggas till. Antingen i meny-delen eller hogt upp i sid-menyn.

Tva aktuella fragor:

Har nagon med UX kunskap tittat pa sidan?

Nar ska sidan designas och fixas layout-massigt?

emma skrev

Tack för din input, jag lägger in dina synpunkter i ”att se över”-listan.

Nej, ingen med UX-kunskap har tittat på sidan. Känner du någon, så får den gärna göra det. Gratis.

När den här sidan är uppe ordentligt och funkar med alla underbloggar, så kan vi börja planera för ny layout osv. Inget som kommer att ske snart, alltså.

anders e skrev

Vill bara motsäga nedprioritering av pp i EU : det är ju där som det sker parlamentarisk pp-politik i dag, något som alla borde ha koll på och gärna feedbacka på!

Johan mlg Karlsson skrev

Angånde Piratshoppen; vi jobbar febrilt med en helt ny sida även där. :)

Jag vet att den är extremt ouppdaterad. Det är med flit, vi lägger allt fokus på den nya sidan istället, det ger mer bang for the buck.

Niklas skrev

Vad hände med piratpartiet live? Vad hände med deltagarpolitik?

emma skrev

live-widgeten har gått sönder, något problem med koden och vi jobbar med det. Vet ej vilken funktion du syftar på med ”deltagarpolitik” – men gissar att du avsåg att vara ironisk? Utveckla gärna om jag missförstod, annars kan du hoppa över det, vi försöker få till en fungerande sajt som folk kan idka ”deltagarpolitik” på…

Niklas skrev

Jo, den funktion jag pratar om är möjligheten för vem som helst att registrera sin blogg på live-scrapern vilket i sin tur ger möjligheten att bilda opinion inom partiet även fast man inte väljer att ta en förtroendepost. Det är det jag menar upplyfter deltagarpolitik, allas åsikter väger lika mycket.
Om piratpartiet stödjer den sortens politik (vilket jag hoppas) tycker jag att den widgeten bör placeras i sid-menyn precis som collentine föreslog. Visst kan man ha en widget, men om ingen ser den så förlorar den sin funktion helt.

Sen tycker jag att namnet ”Elit3n” ger intrycket av att Piratpartiet för den absoluta motsatsten till den sortens politik, att måla ut förtroendevalda som enhälliga opinionsbildare och piratpartiets ledningsform som en pyramid känns fel. Ni inför namnet med ”glimten i ögat”, det kan jag förstå, men det sätter även käppar i hjulet för den bild piratpartiet strävar efter att få. Vi för ju en seriös politik och inte en CS-klansida.

Johan mlg Karlsson skrev

Ja, som emma säger; koden har gått isönder. Så fort det finns tid så kommer vi laga det. Men det är jättemycket saker som måste lagas, och vi kan bara ta en sak i taget. :)

emma skrev

Texten du citerar ber dig även om nytt förslag på det menyinslaget. Jag har inrättat en padda för ändamålet till och med, om du känner dig sugen på att vara lite konstruktiv: http://piratepad.net/elit3n

Och som markeringstexten indikerar, så planeras livewidgeten ligga där – så fort koden lagats.

Ano Nym skrev

Vågar man fråga varför Piratpartiet, som bland annat står för yttrandefrihet, har valt att ta bort möjligheten att kommentera på de flesta artiklarna och ställt in så att man måste logga in för en del?

Den här artikeln och några till är för tillfället helt fri att kommentera, men många andra är som jag skrev.

Jag tror inte att decentraliseringen är en fördel, oftast är ju inte t.ex. en Göteborgare intresserad av vad som händer i Södertäljes lokala ”avdelning”, däremot är ju alla intresserade av t.ex. när Anna eller någon annan medverkar i ett TV-program. Nu riskerar väl de budskapen att drunkna i en överdriven informationsström som för de flesta är mestadels ”skräp”?

@collentine skrev

vet inte om folk fortfarande foljer denna trad men har ingen aning om vart annars att rapportera…

1. ’huvudsidan’ visar endast 3 poster (och endast sammanfattning) vilket gor sidan ganska ointressant att anvanda for att uppdatera sig. Forslag ar att visa minst 10 poster eller att visa hela posterna…

2. Fran ’huvudsidan’ gar det ej att klicka sig direkt till kommentarerna.

3. Den ”internationella” delen ar borttagen vilket gor sidan ganska svar for internationella besokare…

infallvinkel (Torbjörn Wester) skrev

Det finns ett problem med undermenyerna i huvudmenyn, om man är inne på någon av underbloggarna.

Om man går in på exempelvis Norrköpings sida, och sedan väljer ”Svärmen” –> ”Lokalföreningar” så fälls den menyn ut nedåt istället för att hänga vid högerkanten. Då skymmer den resten av menyn ”Svärmen”.

Jag använder Chrome och Win7.

infallvinkel (Torbjörn Wester) skrev

Mer information om ovanstående!

Faktum är att det funkar alldeles utmärkt om man är inne på Norrköpings sida.

Dock uppstår problemet om man är inne på Linköpings sida.

Det får mig att tro att detta är en bugg som eventuellt beror på antalet undersidor en blogg har. Men det är bara en gissning.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>