Tack för allt ert hårda arbete, pirater!

meprapport

Hej Pirater!

Jag är hemkommen från Piratpartiets valvaka här i Stockholm, men vill inte gå och lägga mig utan att ha sagt några saker till alla er som de senaste veckorna, månaderna och åren hjälpt till att utveckla och pusha Piratpartiet.

Viktigast av allt är detta: Stort tack! Ni har gjort ett fantastiskt jobb. Det bar inte frukt just i dag, men vi har framtiden för oss. Ni har sått viktiga frön i människor och de kommer att gro.

Jag är precis som många andra ledsen över att vi bara fick 2,2 %. Jag tycker inte att valresultatet avspeglar det fantastiska jobb Christian och Amelia gjort i Bryssel. Jag tycker inte att det avspeglar allt arbete som ni alla lagt ner på valkampanjen. Jag tycker inte att det avspeglar det fantastiska jobb som vi här hemma gjort tillsammans för att utveckla ett heltäckande partiprogram. Det känns orättvist. Men, jag tänker inte ge mig. Detta var ett val. Det är många kvar – i år och under kommande år.

Detta är vad som händer nu:

Vi ska pusha vår politiska breddning stenhårt. Vårt partiprogram är i alla sina delar en tillgång vi inte har råd att hymla med. Vi ska förädla, konkretisera och vara stolta över all vår politik. Piratpartiet är inte ett enfrågeparti. Piratpartiet är inte ett internetparti. Piratpartiet är ett parti som är relevant för alla människor oavsett var de råkar befinna sig i livet. Det är dags att visa det.

I höst ställer Piratpartiet upp i riksdagsvalet och i 24 kommuner och i 10 landsting. På flera av de ställen där vi i höst går till val kommer vi att komma in med god marginal om vi lyckas mobilisera samma stöd som vi fick i dagens val.

Under året kommer vi dessutom att som vanligt finnas på Dreamhack Summer, Pride i Stockholm, Bok- & Bibliotek i Göteborg och på många lokala evenemang. Det är nu viktigare än någonsin att visa att Piratpartiet är här för att stanna.

Själv börjar jag redan i morgon bitti med att sitta i SVT:s morgonsoffa för att sedan gå vidare till Carl Bildts årliga skrytkonferens Stockholm Internet Forum för att påminna om att Edward Snowden borde ha fått prata där. Vi ska inte gömma oss. Vi behövs. Piratpartiet lever vidare.

Unna er ett par dagars vila. Det är ni så värda. Men vila inte för länge. Vi har saker att uträtta och en hel värld att göra lite bättre.

Tack för att ni finns och för allt ert hårda arbete!

at_news5

Anna
—————————–
Anna Troberg
Partiledare

Jag finns dessutom på min privata blogg, Twitter, Google+, Facebook och YouTube.

Kommentarer

Henrik skrev

Ni kanske bör ta en funderare på om det var så klokt att börja prata invandring, HBTQ-frågor och annat istället för att fokusera på varför ni blev så populära från början? Valresultatet återspeglar att de väljare som röstade för er politik förra gången ratade er nya politik under dig, Anna. Det är jag helt övertygad om och jag är en av dem.

anders skrev

håller med 100%, röstade på v istället denna gången

för mig är miljöfrågor numero uno, finns dock inget parti som prioriterar dem i verkstaden, mp säger vackra saker men gör inget, så frihet på internet styrde min röst förra gången

om amelia hade haft någon slags koll på miljöfrågor hade jag kanske röstat på pp igen men nu var hon helt värdelös där, om biosfären kollapsar har jag ingen större nytta av frihet på internet

AxMi-24 skrev

Miljö är allt annat är enkelt. Väldigt mycket av gröna rörelsen är i princip religion utan förankring i verkligheten.

Verkligheten fungerar inte med vindmöllor och solceller som MP vill, för att inte tala om elbilar och liknande. Till slut inser man att politik och verklighet inte fungerar väl. Politik vill ha simpla fraser och allt svart och vitt medan verkligheten är komplex som bara den och saker är uteslutande nyanser av grått.

Rent vetenskapligt så har inte ett enda parti i Sverige något som går kalla för ett vettigt miljöprogram.

Johan mlg Karlsson skrev

Mja, ifall man tar exemplet elbilar så finns det väldigt mycket bra teknik som skulle göra elbilar till ett riktigt alternativ. Tyvärr så är det mesta av tekniken patenterad, och ägarna till patenten ser hellre att folk fortsätter köpa bensin- och diesel-bilar än att gå över på eldrift.
Så i alla fall om Piratpartiet skulle få igenom lite av sin politik på patentområdet så skulle en hel del av miljöproblematiken lösa sig av sig självt. Bryr man sig om miljön så är Piratpartiet ett riktigt bra alternativ. :)

AxMi-24 skrev

Som någon som faktiskt håller på med forskning och utveckling kan jag lugnt säga att så är inte fallet. Det skulle vara underbart om det var sant men verkligheten vill annorlunda.

Batteriers energidensitet är och kommer förbli låg. Detta bestäms av kemiska ämnens egenskaper och vi är redan på bra väg mot max.
Att byta ut batterier på macken och liknande idéer är helt ohållbara i verkligheten på grund av mängden energi och material som skulle krävas för något sådant.

Enda hållbara alternativ är otto/diesel motorer som drivs av vätgas eller metan/ol (där båda tillverkas av el och inte av mat som etanol) eller bränsleceller som drivs av vätgas/metanol. I princip är bränslen i vätskeform bästa alternativet då deras energidensitet är riktigt hög och de är väldigt lätta att hantera.
Tyvärr sitter många med väldigt mycket investerat på annat håll och dessa har tillräckligt med makt för att trycka på politiker. Det är så alla subventioner för etanol och liknande finns när det är helt absurt att köra med etanol i verkligheten.

Lornelin skrev

Jag har också försökt följa utveckligen på området elbilar, och sett samma problem som du med just batterierna.
Är dock intresserad av vad du anser om de försök som görs runt om i världen med att ladda/driva fordon via induktion (elnät i vägbanan osv). Skulle det kunna bidra tillräckligt till att lösa problemet om man investerade ordentligt i det, åtminstone runt de större städerna, eller tror du att det inte är praktiskt möjligt att göra kostnadseffektivt?

Markus G skrev

Njae, jag skulle inte kalla den miljöförstörelse på industriell skala som MP förespråkar för ”vackra ord”.

Vindkvarnar och solceller tar upp en enorm yta och kräver massiv utbyggnad av elnätet. De är inte hållbara; de kan inte möta dagens behov och kan inte heller göra det utan att göra det svårare att möta morgondagens behov.

De producerar inte den energi som behövs, när den behövs. När elförbrukningen är som högst, mitt i vintern, är produktionen ett avrundningsfel. De är högst beroende av begränsade resurser som sällsynta jordartsmetaller samt fossilenergi. Om lagring byggs för de timmar, veckor och säsonger som erfordras så sjunker EROEI till 1-2.

Biobränsle är den mest miljöförstörande energikällan tänkbar. Givetvis ger den miljöpartiet ståpäls. Lika smutsig som kolkraft, med samma miljöförstörelse, samma partikelföroreningar som varje år dödar fler än Auschwitz. För att skrapa ihop en ansenlig andel av Sveriges energiförbrukning med de 0,5 W/m^2 (väldigt optimistiskt tilltaget) av värmeenergi som ett typiskt biobränsle producerar, måste du skövla och bruka mer än hela Sveriges yta (och Sverige är glesbyggt jämfört med de flesta länder). Utöver detta vill miljöpartiet förbjuda effektivt jordbruk och ersätta det med bakåtsträvande idioti, som fördubblar ytan som måste brukas och ökar den energi som måste tillsättas.

Kärnkraften tuffar på med EROEI ca 100. Men ”miljövännerna” vill stänga ned och importera naturgas från Norge, och när det tar slut ifrån Ryssland. En bro till en ren och förnyelsebar framtid säger de; en lång promenad på en kort pir säger jag; en bro till mera fossila bränslen. Ny kärnkraft vill de inte heller veta av; de vill hellre behålla antika 60-70 tals verk med ifrågasättbar passiv säkerhet.

Skulle inte förvåna mig om Miljöpartiet vill återuppta slaveri när de är klara med att förstöra ekonomin, miljön och alla rester av fungerande samhälle. Det stämmer väl in med deras malhtusianska trams.

Jörgen L skrev

Fast fildelarna som proteströstade mot TPB-domen har tecknat Spotify och Netflixabonnebang och bryr sig inte längre, tyvärr. Och vi var inte det nya fräcka partiet tidningarna skrev om som man kunde anti-etablissemangsrösta på.

Det är snarare så att det kanske gått bättre i det här valet om vi öst på med vår breddade politik redan nu…

Till det kommande valet måste vi övertyga inte bara de som är noga insatta och inte vill ha storebrorssamhället, vi måste också visa vad piratvärderingarna innebär på alla andra områden folk vill veta vår intällning om innan de röstar på oss.

Gustav skrev

Bra sagt Anna. Trist att det inte blev bättre resultat.
Tyckte även att det var dåligt att SVT inte rapporterade från er valvaka, ett parti som haft 2 mandat i parlamentet.
Eller fanns det någon annan anledning till frånvaron som vi inte känner till? Typ att ni inte ville ha dom där.

Johan mlg Karlsson skrev

Så vitt jag vet så var SVT faktiskt där och filmade, men valde att inte sända ut materialet.

Morgan Midhage skrev

Piratpartiet står för öppenhet, frihet, integritet, tolerans, kunskap, kultur – det sanna demokratiska partiet – och är det enda partiet som insett internets stora betydelse för samhällsutvecklingen. Men också vilka krafter som hotar.

Peter Harold skrev

Säg mig ett politiskt parti som säger sig stå för motsatsen till dessa värderingar, Morgan. och nej, jag tror inte att något av de andra partierna anser att Internet är ett hot eller ens ett dåligt verktyg för samhällsutvecklingen. Kärnfrågan ligger istället i att det behövs ett parti som propagerar konsekvent för total yttrande-, informations- och åsiktsfrihet. Det partiet trodde vi fanns i form av Piratpartiet, men det var bara den fraktion som hamnade i Bryssel som förstod detta. Under tiden satt de andra piratpartisterna i Sverige och ägnade all sin energi åt att triangulera sig in i Miljöpartiet och Vänsterpartiets frågedomäner (partier som man förmodligen i inte alltför sällsynta tillfällen tillhört samtidigt vi sidan av PP).

Johan skrev

Dags att byta namn nu kanske… så många uteblivna röster med ett skräckinjagande namn för äldre generationer kommer bara sluta negativt. Vettig politik men en image som förmedlar annat. Tråkigt.

Anders Troberg skrev

Byta namn kan man göra när man har stolar i riksdagen. Att göra det i ett annat läge innebär att man blir bortglömd.

V skrev

det enda partiet som insett internets stora betydelse för samhällsutvecklingen

Det känns dock inte som om man verkligen tog till vara denna kunskap just den här valet :( Går man in på de flesta forums är det inte Piratpartiet som har de ivrigaste och mest passionerade supporters.

Jag lyckades övertala fyra kompisar att rösta på er pga det ni har åstadkommit i Bryssel. Detta trots vi är ett gäng gamla gubbar som tycker att namnet är lite tråkigt. ;)

Hoppas att det går mycket bättre 2019!

Trogen Piratpartist skrev

Hej! Jag tror ni förlorade många röster med Anna som partiledare. Hon driver sina HBT frågor så hårt så ni skrämmer bort vanliga väljare. Piratpartiet börjar förknippas med HBT snart mer än it. Dessutom framstår hon som bitter och aggressiv i intervjuer.

HBT-piraten skrev

Självklart ska Piratpartiet också driva HBT-frågor eftersom vi står för tolerans, öppenhet och frihet på alla plan och inte bara på internet.

”Hon driver sina HBT frågor så hårt så ni skrämmer bort vanliga väljare.”
Varför skulle man bli bortskrämd av ett parti som kämpar för att alla människor ska ha rätten at leva sina liv precis som de vill utan att skada andra?

HBT- och copyrightfrågor står inte i någon form av motsatsförhållande så jag förstår inte varför du menar att det är något negativt om vi skulle förknippas mycket med HBT? Det är ju positivt!

Framåt för alla människors lika värde!

Depr skrev

Hans poängen är att man inte röstar på piratpartiet inte för att de driver HBTQ frågor utan för att det finns X antal andra partiet som driver samma frågor. Tittar vi på PPs ”breddning” så är det inte mycket som sticker ut, det finns andra pariter som tycker liknande saker redan. Det som får PP att sticka ut är internet och IT frågor något som man verkar ha glömt bort att pusha på de senaste åren.

”Breddningen” har gått ut över partiets ursprung.

Sinbad skrev

Jag tror snarare tvärtom, att Piratpartiet är det enda parti som faktiskt förstår dessa frågor på riktigt och inte bara påstår sig göra det. Ser gärna att vi fortsätter driva HBTQ-frågor, parallellt med IT, Kultur och Integritet.
Det handlar om människans rätt att få vara den man är, hålla fast vid det man tror på och få alla möjligheter att utvecklas till den man vill bli.
Det ena behöver inte utesluta det andra.

Trogen Piratpartist skrev

Anna borde ta sitt ansvar och avgå. Hon har kört partiet i botten. PP har gjort det värsta man kan göra. Anklagat media, istället för att inse att man hade fel politik som väljarna inte ville ha. Anna är en dålig debattör, hon gnäller och blir konstant överkörd i debatter, noll karisma. Avgå Anna.

Bodil skrev

Tack Amelia för fantastiskt jobb i Bryssel och Anna för att aldrig låta PP bli bortglömt. Ni har är bra ansikten utåt. Hoppas ni orkar jobba vidare.
Men…Surt. Besviken. Vem knyckte flera av PPs idéer? Eller… Vem lät sig bli charmade och lät sig bli rånad? Svar 1: Miljöpartiet! Svar 2: PP själva, när PP önskade samarbeta. MP är politiska rävar och vill ha de ungas röster – och fick många av dem. Som i all annan marknadsföring – hur ska PP profilera sig och sticka ut i frågor som gäller alla? Tror på ”demokratifrågorna” och att döpa om detta till något som alla kan ta till sig och inte låter som en floskel. Att som enda parti visa upp den alltid närvarande Staten Storebror och de negativa konsekvenserna av detta (på media, det som ”får” debatteras, korruption, svågerpolitik, övervakning, på samhället i stort och på var och en som lever här). Någon måste hålla denna fråga levande. Därför röstar jag ”som senior” på PP och gör det även till hösten så PP åtminstone kan få en vettig ekonomi för att orka.

Magnus skrev

Håller med vad som sades att det är helhetsprogrammet som gjorde att ni förlorade röster och inte att folk inte skulle ha koll på det. Jag tycker era kärnfrågor är jätteviktiga och hoppades att ni skulle fått behålla ett av mandaten men er invandringspolitik är helt galen. Dock är det ju inte av allt för hög relevans eftersom det är en riksdagsfråga idag men jag tror det kan sätta sina spår ändå. Ni är trots det mitt reservalternativ, lycka till till hösten och jag hoppas ni kan få kommunala mandat.

Jonas skrev

Illa att vi inte fick mandat, men värre att FI fick. De var ju inte ens med på karta för några veckor sen. Folk anklagar oss för att vara ett enfrågeparti men jag vill lova att vi har mer att tillföra än FI.

Anders A skrev

Lyssnade nyss på Anna Trobergs intervju i SVT morgon. Är detta ett skämt eller? Jag förstår att hon inte vill låta för negativ, men det vore fint med _lite_ koppling till verkligheten.

Och sedan en selfie med FI:s företrädare? Are you f-g kidding me?! Feminism i all ära, men man tar inte selfies med en politisk motståndare dagen efter ett förlorat val. (Och ja, det ÄR vad andra partier är. Inte kompisar, utan politiska motståndare.)

Att börja prata om att PP har en chans i kommun- och riksdagsval är helt taget ur luften. Och även _om_ man hade det, så vad skulle det spela för roll? PP:s frågor har INGENTING att göra med kommunnivån.

Sluta tjata om breddning. Att det gått så här illa beror på att PP gått ifrån sina kärnfrågor. Man borde ha varit tydligare och mer konkret med teknikfrågor. Man borde ha slutat tjata om fildelning (alltså på allvar, år 2014?!) och talat mer om massövervaktning, konkretiserat innebörden av lagstiftningen som andra partier sväljer som godis…

Var tog Rick Falkvinge vägen? Jag väntar på en riktig analys från ledningen, som realistiskt och självkritiskt tittar på allt som gick snett i denna valrörelse.

Jag har stor respekt för vad PP:s tidigare representanter i EP åstadkommit. Verkligen! Men let’s face it. Det märks alltför tydligt att AA har helt anammat ett europeiskt perspektiv på bekostnad av ett svenskt. När CE i intervju efter intervju säger ”Ingen kommentar” är det bara mycket trogna PP som förstår innebörden av. Resten av befolkningen hör bara att han inte har någon åsikt. Man borde ha förberett honom på ett helt annat sätt. Det vore också bra om det inte såg ut som att han skämtar bort hälften av frågorna han får. (Tänker särskilt på utfrågningen i SVT.) Lite mer trovärdighet, gott folk.

PP:s frågor är mer angelägna än någonsin. De är faktiskt mer angelägna nu än 2009. Att man inte lyckas göra sig hörd är inte mediernas fel. Medierna är duktiga på att känna efter ”trender”, varifrån vinden blåser och så blåser de upp det ännu mer. Det är därför FI och SD fått så mycket uppmärksamhet, helt oförtjänt. Att inte PP:s seglen haft någon medvind är tyvärr vårt eget fel.

Någon anonym hade postat ett inlägg imorse vid 9-tiden på Anna Trobergs blogg: http://www.annatroberg.se/2014/05/26/tack-for-allt-ert-harda-arbete-pirater/#comment-30387

Man behöver inte hänga upp sig på det personen skriver om SD.
Bilden som personen beskriver, om hur tyst det har varit bland teknologerna, unga och gamla diton, ( = de som är bäst som förstår vidden av övervakningstekniken!) känner jag definitivt igen. Att ge sig in i HBT-frågor och invandringspolitiken är dömt att misslyckas på förhand.
Har ingen i partiledningen spelat strategiska spel? :) Folk som prioriterar de frågorna röstar förstås på andra partier. Håll er till det ni kan bäst.

Nåväl. Ses om fem år. Om vi då fortfarande vågar skriva på internet då.

Erik skrev

Håller helt med dig i allt Anders, och det var precis vad jag tänkte när CE började prata om fildelning i slutdebatten. Tänk om all kraft lagts på övervakning, personliga integriteten och nätneutraliteten istället. Nu får vi helt enkelt hoppas på PP Tyskland. Någon som vet var man kommer kunna följa deras arbete?

Mab skrev

Vi kommer se till så att det svenska piratpartiet regelbundet rapporterar om vad våra tyska kolleger har för sig i Bryssel

Lennart skrev

Förlusten var väntad. PP har inte förmått föra fram det synnerligen allvarliga i massövervakning. Människor i vårt land låter sig inte lyssna på varningar. Svenskar tror gott om alla. Det behövs en enorm publicitet kring ämnet för att det ska få genomslag. Att synas och höras kräver stora ek. resurser, vilket är svårt för ett litet parti. Segern 2009 berodde på en i allra högsta grad angelägen fråga: om vi skulle låta oss styras av den mäktiga am. medieindustrin. Frågan är delvis förlorad genom piratebay-domen. Andra möjligheter än fildelning har uppstått sedan dess. Våra väljare från förra EU-valet har blivit ”soffliggare”, PP:s hittills största värvningsgrupp. En annan orsak till tillbakagången var det högre valdeltagandet. PP hade fördel i förra gången i lågt valdeltagande, vilket gjorde att rösterna fick större genomslag.

Det är mycket glädjande att se att PP inte ger upp. Med ett breddat partiprogram har vi chanser i riksdags och landstingsval. Låt oss förena oss i att bredda det ännu mer! och låt oss börja valarbetet inför hösten redan nu, så att människor upptäcker att vi lever! Engagera nytillträdda, friska krafter i reklamutdelning, informationsdiskar och torgmöten. Skolvalet gick mycket bra för PP (8%). Om vi redan nu visar revanschlusta, visar upp oss och agiterar för vår politik, så kan vi vara tillbaka i EU-parlamentet om 5 år mha förstagångsväljare, som mycket mer har ögon för verkligheten.

jk skrev

Stort tack för er insats i Bryssel!

Har aldrig varit så nöjd med en röst som efter att ha röstat in er 2009.

Ett litet parti från ett litet land, först bara ett, sedan två mandat i Bryssel, ändå verkar ni haft reellt inflytande i de viktiga frågorna.

Låst & Fri skrev

Tack för er insats i Bryssel. Även om (S) gör allt de kan för att ta åt sig äran över ACTA-stoppet så vet i.a.f. jag att det aldrig hade hänt utan er. Er tillsammans med vår gemensamma insats 09. Tack allihopa och klappa er på axeln idag. SVT gör det inte.

Nu förlorade ni många röster, för ni vann på missnöjesröster senast. Dessa röster var tydligen också väldigt missnöjda med HBTQ- och andra mångfaldsfrågor också, vilket ni borde tänkt på.
Nja, lite i.a.f.

För att återta positioner i maktens korridorer så måste ni hitta dessa röster på annat håll.
Så är det. F!, V och MP är annars vad folk röstar på.
Jag hade kollat åt småföretagarhållet om jag vore som er.

Det behövs ett småföretagarparti i Sverige.
Det finns som sagt inget parti som tar dessa ”kämpar” på allvar i riksdagen.
Ni kan bli det partiet.

Värna om den lilla människan eller ”the small people” som C.H. sa… eller nej förresten. Inte som han sa det.

Småföretagare är i många fall dagens slavar med ett stort tryck på sig från alla håll.
De behöver hjälp. Företaget behöver kanske inte så mycket hjälp som individen.
Visa er där. Hos småföretagaren. Så ska ni få se att ni kommer in i riksdagen.
Lycka till.

Min röst har ni ändå.

Tibortius skrev

Tyvärr gick det i motlut men phan den som ger sig.

”Valbarometrarna” på nätet?
Vilken bluff, fyllde i och hamnade överallt från SD till CP beroende på vilken.
En övertygad sosse blev Fi vilket denne är en otrolig motståndare till.

Ser jag på min omgivning borde de röstat på SD och inte på XX som de alltid gjort. Tyvärr röstar de flesta som förfäderna alltid gjort. Nytänkande är dessutom farligt.

L skrev

Jag röstade på er i förra EU-valet. Men nu när ni är ett HBTQ/invandringsparti så finner jag ingen anledning att rösta på ert pk-parti. Håll er till det ni kan. Låt sjuklövern bråka om men som är mest korrekt

Anon skrev

Mer fokus på massövervakning och ”investor state dispute settlement” (eller ”corporate sovereignty” som det också kallas). Det är två punkter som borde uppröra alla och envar, och som det borde vara svårt/självmord för andra partier att argumentera för.

Gabriel skrev

När jag följde valresultatet på SVT vart det inte SD:s framgång jag vart mest missnöjd med, utan hur otroligt få röster ni har fått.
Jag tvivlar inte på att ni har jobbat hårt, men jag undrar ifall ni pressat på dom rätta frågorna.
Att Snowden vart så vänlig att även för gemene man blotta dagens övertydliga övervakningssamhälle borde ha skapat perfekt grogrund för partiet att trycka på hur ofattbart viktigt det är att bekämpa detta och värna om Internets frihet istället för att flamsa runt om massa annat som antingen inte är aktuellt eller andra partier redan arbetar med.
Inget annat parti än ni värnar om Internets frihet så mycket som ni, och att enbart se ett enda mandat av alla 28 länder i EU när frågan är viktigare än någonsin tidigare är ett mycket större problem än SD:s framfart.

När jag pratar med andra om Piratpartiet, främst tjejer, är deras huvudreaktion en nedvärderande blick och de säger att Piratpartiet ju ändå bara är ett parti för soffpotatisar som inte vill betala och ha allting gratis.
Massövervakning är också ett problem som förvisso också viftas bort som bagatell av många, men efter en djupare diskussion hur inrotat det egentligen är brukar folk inse problemet.

Att ni piratpartister inte tryckte hårdare på ett av dom allvarligaste sammhällsproblemen i människans historia är mig en stor gåta. Vem har ansvarat för piratpartiet den senaste tiden? Fildelning vet redan varenda kotte att ni är emot varför vi inte behöver fokusera på det längre, och om vi ändå pratar om det måste vi poängtera och presentera alternativ för musiker/filmproducenter/författare att tjäna pengar på. Att säga ”fråga mig inte, jag är politiker” är så omåttligt korkat att jag blir riktigt arg innombords!

Att ni försökte bredda er politik tror jag var en dum idè även om den var bra tänkt.
Hela vitsen med piratpartiet bygger just på ett fritt Internet. Påstår vi något annat tappar vi väljarna och utan väljarna kan vi inte påverka någonting. Piratpartiet skapades för att värna om människors digitala Intigritet, och eftersom den bara blivit mindre från år till år har piratpartiet blivit viktigare att rösta på än någonsin!
Fi har mer eller mindre kopierat sin agenda från vänsterpartiet. Det enda dom gjort är ju bytt namn och bara tjatat om en sak. En sak som dessutom nästan alla partier har gemensamt, och vips går det bra för dem. Vi har ett ämne som inget annat parti har och oss går det dåligt för just för att vi INTE tjatar om det utan om andra grejor.
Som ett parti vars fokus ligger så förskjutet åt ett håll är det av yttersta vikt att innan breddning fila tillrätta ursprungsfrågan in i minsta detalj innan man breddar sig! Och efter att man har breddat sig måste man se till att huvudfrågan alltid står i fokus och övertyga andra om att denna huvudfråga är superviktig. Inget dera har piratpartiet gjort inför EU-valet vilket gör mig både arg och besviken.

Att i detta läge skylla på medierna är löjligt. Medierna vill synas och skriver därför om det samhället vill läsa. Att ni inte står någonstans beror ju på att ni pratar om sådant som inte väcker deras intresse. Fildelning var aktuellt för flera år sedan med IPRED- och FRA-lagen, det som är aktuellt nu är massövervakning, men var ser man er i samband med det någonstans? Just det, ingenstans alls!
2009 vart det ingen jävel som kände till partiet utan det boxade sig in i medierna och fick hur mycket uppmärksamhet som helst just för att det var aktuellt. Misslyckandet är inte mediernas fel, det är vårt eget fel. Vi som svävat ut utanför vårt kunskapsområde och svävat ut om annat som inte har med aktuella Internetintigritetsfrågor att göra.

Då Internet är storskaligt upplagt skulle jag inte komma på tanken att rösta på det inför komunalvalet. Rikstadsvalet är också mer tveksamt men inte uteslutet. Just i EU det är det dock av yttersta vikt att vi får in folk. Nu måste vi vänta hela fem år innan vi får chansen igen! och under dessa fem år se till att inte vi blir bortglömda.
Jag hoppas innerligt att partiledningen har förstått varför det gått så uruselt i valet. Nu gäller det att lära sig av misstagen och tänka om. Nuvarande taktik kommer bara ruinera partiet, och om partiledningen inte förstår det måste den nog bytas ut till folk som förstår vad piratpartiet egentligen innebär.
Internet blir bara större och större medan Intigriteten minskar och minskar. Sålänge det sker kommer piratpartiet aldrig att bli inaktuellt. Frågan är hurvuda vi väljer att bemöta hotet som finns därute och hur vi väljer att förmedla vårt budskap till okunniga Internetanvändare som inte förstått hur viktigt intigritetsskyddet är.
Vi måste sluta bli ansedda som ett flum- och latmaskeriparti som bara vill ha allting gratis och dränerar filmindustrin/musiker/författare på deras inkomst, utan istället förklara för personer vilka vi verkligen är: ett parti som värnar om alla människors rätt till yttrandefrihet, statlig förföljelse, konsumentspionage och transparens istället för makthavarnas hemlighetsmakeri.
Samtidigt måste omvärlden förstå att man kan fildela och samtidigt tjäna pengar. Även om det för oss är självklart finns det för många personer som inte vet det och vi får inte tröttna av att förklara samma sak om och om igen. Även om alla människor använder Internet är det fortfarande få som förstår Internet och för dom måste vi förklara hur saker ligger till, vänligt samt utan förnedring, arrogans och besservisseri.

Inför riksdagsvalet är chansen att vi kommer in desvärre obefintlig, även om jag skulle välkomna en överraskning så har jag inga förhoppningar.
Det jag däremot tror kan fungera är ett svenskt Piratpartimandat i EU-valet 2019 men ENBART om ni ta mig fan skärper er och håller er till dom Internetfrågor som är relevanta just 2019 och för en oförstående, skeptisk och pessimistisk allmänhet lyckas förmedla att dessa Internetfrågor genomsyrar er vardag, är viktiga att bry sig om och om nödvändigt även utan arrogans och att tappa tålamodet förklara hur och varför dom fungerar! Något jag starkt betvivlar att andra partier kommer att göra varför jag sätter min tillit till er.
Ve er ni slarvar bort er 2019, då är jag rädd att ni glöms bort för gott! SKÄRP ER, NU!

I all min kritik vill jag nu lyckoönska tyska piratpartisten in i EU-parlamentet och önskar helle lycka till. Är jätteglad att hon kom in och tror hon kommer göra ett fantastiskt jobb mot TTIP och andra framtida liknande förslag som är ett brott mot demokratins grundpelare och principer.

Harald Blåtand skrev

Det är tydligt att PP förlorade många väljare när ni började med den politiskt korrekta propagandan. Vi som stödde PP i början – då det gick bra för partiet – gjorde det för att vi är för ett fritt och öppet internet och mot övervakningssamhället. Inte för massinvandring, HBTQ(r)xyz-propaganda eller liknande. PP var ett JÄTTEBRA parti innan ni började med det där tramset. Vi är många pirater som lämnade partiet när ni började med det. Det är dags för er att tänka om, återgå till kärnfrågorna som gjorde att PP fick stöd till att börja med. Annars kommer ni blott vara en bortglömd parantes i Sverige inom kort.

Sinbad skrev

Det finns ett annat parti som står för dina värderingar. De som står för raka motsatsen till yttrandefrihet, skyddad integritet och demokrati. Men, misstänker att trollande är ditt livs kall…

Ahlkvist skrev

Vi ville bredda våra åsikter och locka fler, framförallt kvinnliga, röster.

Vi tillsatte det PK-vänligaste ansiktet på partitoppen och bombarderade partiprogrammet med klychiga HBTQ-frågor (nya generationen bryr sig inte om vilken sexuell läggning du har) och en oansvarig invandringspolitik.

Resultat?

Antagligen har vi förlorat kärnväljaren OCH en stor majoritet av potentiella väljare.

Kärnväljaren känner inte igen sig i det nya partiprogrammet och ”den nya väljaren” har redan andra partier som rotat sig djupt i frågorna som PP försökt slå sig in på.

Tillbaka med integritet, frihet, demokrati och kunskap tills riksdagsvalet 2014!

Piratpartist skrev

Håller med. Jag röstade förvisso på er ändå, men om partiet fortsätter att glida allt längre ifrån sin egentliga ideologi och blandar in massor med ointressanta saker vill jag snart inte rösta på det längre.
Fokusera nu äntligen på massövervakningen! Det gick bra 2009 att fokusera på IT-frågor och det kommer gå bra igen sålänge ni slutar sväva ut för mycket.

Sinbad skrev

Det har faktiskt varit stor fokus på massövervakning och integritetsfrågor. Anna har gått in i massor av artiklar, radiodebatter och paneler för att behålla övervakningsdebatten. Snowden och NSA har fått sig några kängor.
Jag har inte ens ansträngt mig för att leta upp dessa debatter, bara varit lite uppmärksam och sett att PP inte vikt av från sina kärnfrågor på något sätt.
Att vi har breddat politiken har inte på något sätt handlat om att ta efter Mp eller V, snarare kompletterat med frågor som hör ihop med frihet och integritet. Tror mer på att de andra partierna har tagit efter oss och av den anledningen stulit våra väljare, i vanlig ordning.

Valåret är inte slut ännu, det har bara börjat. Det viktigaste valet är kvar och ett bakslag är inte ett nederlag. Vi reser oss och kämpar på!

Sinbad skrev

Med Snowden och NSA menade jag förstås att det har bland annat handlat om Snowden där NSA fått sig ett par kängor.. Ibland är man bara lite trött och slinter med fingrarna.

Ahlkvist skrev

Helt klart så säger våra väljare att det INTE är så! Majoriteten av kommentarerna här handlar bara om en sak nu för tiden.

Piratpartisterna tycker att Piratpartiet har blivit kuppat av PK-vänstern och att vi inte känner igen det vi röstat på.

Enda motståndet här verkar komma ifrån människor som inte ser skillnad på PP och deras gamla (V) eller (mp) etc.
Andra partier får GÄRNA kopiera vår politik, men vi (som nykomlingar) får aldrig skuggas av storpartiernas ryggar. Vi måste hålla en fräsch och alternativ politik.’

Hellre 10 finniga tonårsgrabbar vid valurnan än 100 HBTQ-feminazi i skogen.
Det största problemet här är ju att det inte var ens 100 i skogen. Snarare färre tonårsgrabbar och minst lika få från andra grupper som föregående val.

Sinbad skrev

Där tycker jag att du har fel.
Piratpartiets aktiva kommer från alla håll, folk som tröttnat på överförmynderiet och orättvisa fördelar som ges till vissa grupper gentemot andra, alltså skillnaden på folk och folk.
HBTQ-gruppen har drabbats hårt och det är inget vi kan förneka. Invandrare har drabbats hårt och det är också en sanning. Kvinnor har det tufft överlag, vilket vi dagligen påminns om. Dessa är frågor som rent naturligt landar under Piratflaggan. Rättvisan är till för alla.

Kort efter att vi förklarat våra ståndpunkter så kommer en kort artikel från V eller Mp om att de anser vissa frågor vara viktiga, frågor som påminner om våra. Bland dessa har integritet och fildelning blivit en stående punkt som stjäls av oss och sedan glöms bort sekunden efter att rösterna har räknats.

Räkna därefter in att finniga tonåringar från SD ständigt attackerar våra kommentarsfält och debattartiklar med påståenden om bortslösade röster, enfrågeparti, PK-pirater etc.
Det enda vi kan konstatera är att vi fortfarande är lite orutinerade och naiva. Vi förlorar våra väljare just för att vi blir allas bitch, vi attackeras från alla håll för att vi ses som ett hot och vi har inte alltid en slagkraftig plan för att behålla våra väljare.

Vi är på rätt spår. Vi tar upp viktiga frågor och vi lyckas dessutom ta upp vad som faktiskt är fel. Vi har något riktigt stort på gång och lär oss ständigt.
Vad vi behöver hjälp med är att fler aktiva tar sig tid att visa sig, synas bland folket. Dela ut flygblad, sätta upp planscher och kanske även lyssna på vad folk säger ute på gator, torg och på arbetsplatsen. Få folk att sluta taktikrösta, att istället rösta på vad de egentligen tror på.
Fler behöver lära sig att Piratpartiet finns och att fildelning är den minst viktiga frågan just nu då den kommer lösas automatiskt med de andra åtgärderna som vi har på agendan.
Här behöver partiledningen hjälp av oss medlemmar. Vi behöver gå ut och ta debatten.
Vill du inte diskutera HBTQ så kan du prata integritet, övervakning och patent. Det är helt upp till dig.

Debatter i tidningar och TV har däremot blivit mer det här året än förra valet, vilket är positivt. Det behöver vi behålla. Som sagt är det där ute som vi vinner de flesta rösterna.

En tveksam piratpartist skrev

Läser med lätt oro Annas inlägg och kommentararena på den.

Kärnfrågan är måste PP driva alla frågor?

Jag förstår varför PP vill bredda sig och kan ana mig till varför de tycker att (de viktiga) HBT och ”kvinno kampsfrågorna” faller under PPs filosofi.
Men är det PPs frågor och är vi bättre än de andra partierna på dessa frågor?

Om svaret är nej så finns andra partiers om bättre tar tillvara på dessa personers intressen.

Om svaret är ja så måste vi lära av SD!
För även om SDs ideologi är på många sätt vrickad så vet de hur man som litet parti kan bredda sig utan att avvika ifrån sitt kärnämne.

Trogen piratpartiet skrev

Alltså kom igen. Inte ett ljud från er i media från Almedalen. Vad sysslar ni med egentligen. Inte en enda notis om er i någon media. Byt partiledare och fixa till partiprogrammet. Vad sysslar Nipe med om total fri invandring? Är det er nya politik? Detta verkar som ett skämtparti. Jag som piratpartiet vill inte öppna gränserna helt fritt. Invandring efter prövning men inte helt öppet. Och Falkvinge som är för barnporr sedan mot och pudlar för att sedan vara för. Ut med barnporrivrarna. Ledande pirater som vill trakassera åklagare och förespråka våld. Men kom igen. Rensa dessa idioter som sabbar för partiet.

Sinbad skrev

Trogen Piratpartist? Snarare trollande sverigedemokrat.
Falkvinge har aldrig någonsin varit för barnporr. Hans ståndpunkt är att man aldrig ska kunna förbjuda en tanke eller en åsikt. Har någon tecknat unga mangafigurer i en sexuell pose är det fortfarande en tanke som i sig inte bör vara ett brott.
Kom in i matchen och sluta läsa Aftonbladets kommentarsfält. Hade du varit så trogen som du påstår så hade du vetat vad allt handlar om, vad för politik Piratpartiet står för och den frihet som vårt parti förespråkar.

Det har tagit massor av generationer för våra fäder att kämpa fram den frihet vi har just nu, men det räcker med några få år för din typ att rösta bort den.
Så länge vi inte har något att dölja så får vi gärna sitta i ett fängelse av överförmynderi och kontroller av vilka normer alla ska följa. Nej, indoktrinering och assimilering är en lösning som endast kommer att kväva vårt land och folk.
Fantastiskt vilka människor det finns. Att låta ett hat styra viljan och stå över förnuftet. När landets förfall är ett faktum kommer detta hat fortfarande stå i vägen och förklara den negativa utvecklingen med ett ”Det är deras fel”. Vissa människor vill inte lära sig av historien.
Att läsa gamla historieböcker är lika främmande som att tänka själv.
Ett klassiskt tunnelseende gör det tydligt att man inte vill lära sig av historiska misstag eller nutida våldförande på yttrande- och åsiktsfriheten.

Att sedan i framtiden kasta ur sig ett ”jag visste inte…” är inte på något sätt acceptabelt i dessa frågor.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>