Pengar till PP-föreningar i tio fokuskommuner

yes-we-scan

Inför årets val är det viktigt att vi på ställen där partiet har stark verksamhet och på ställen där vi har många tänkbara väljare har resurser att ordna mer krävande utåtriktad verksamhet i stil med torgmöten, valstugor mm.

Partistyrelsen beslöt därför när den antog budget för valåret att avsätta 135 000 kr att delas mellan piratpartiföreningar i 7-10 fokuskommuner, och att uppdra åt ledningen att fastställa vilka kommunerna ska vara. Av diskussionen på styrelsemötet framgick att man ville se en sammanvägning mellan vilka kommuner som har många kärnväljare (studenter), och vilka kommuner som har stark lokal aktivitet.

Partiledningen har nu fastställt vilka dessa kommuner ska vara. Vi har då börjat med att ta de sju orter vars högskolor/universitet har mer än 12 000 studenter (och konstaterat att många av dem redan har en stark lokal aktivitet, och att det på övriga är högt prioriterat att få igång sådan). Sedan har vi lagt till tre orter som också har en hel del studenter, där det finns mycket god lokal aktivitet, och vi därför är övertygade om att en satsning kan ge utdelning i många röster. Eftersom det blir sammanlagt tio kommuner kommer de att få 13 500 kr var, som kommer att betalas ut så snart som möjligt. Fokuskommunerna är:

 • Stockholm
 • Göteborg
 • Uppsala
 • Lund
 • Umeå
 • Linköping
 • Malmö
 • Västerås
 • Norrköping
 • Luleå

För att få utdelning ska i kommunen ha bildats en PP-förening som rapporterat bankkonto senast 31 mars. Om det till dess inte bildats förening i en kommun, eller någon förening tackar nej, ska pengarna överföras till i prioritetsordning:

 1. Karlstad
 2. Örebro

I samma budget satte styrelsen dessutom av pengar för en utdelning av 2 000 kr till varje lokal förening som genomför årsmöte under året, och 130 000 kr till aktivistinitiativ, som kan sökas av varje aktivist, grupp av aktivister eller förening i partiet. Mer information om dessa två satsningar kommer snart.

Henrikteckning215Henrik Brändén, partisekreterare

Kommentarer

@collentine skrev

Hej,

nyfiken pa hur resonemanget kring Jonkoping (11.500 studenter) har gatt? Med tanke pa att det ar ett av Sverige’s tre privata universitet kanske ni bara har missat det i era diskussioner?

Om jag kommer ihag ratt var det nagon som gjorde en sammanstallning av roster pa Pirat-partiet i senaste tva valen dar Jonkoping rankade bland de lagsta. Nyfiken pa om detta har diskuterats och hur Piratpartiet ser pa detta i val-strategin.

henrikbranden skrev

Vi kikade i statistik som publicerades 2012 och således gäller 2011, sedan dess har studentantalet ökat i alla de stora universitetsorterna, i ungefär samma takt. Både då och nu finns fler studenter än i Jönköping inte bara i de sju universitetstorter som vi först valde ut, utan även i både Örebro och Karlstad.

Det är en knepig avvägning om man ska smeta ut pengarna millimeterrättvist jämnt över landet, eller om man ska våga prioritera och rikta dem till ett mindre antal kommuner. Styrelsen var ense om det senare, och då blir det några som blir utan.

Diskussionen på styrelsemötet pekade tydligt mot att man både skulle ta hänsyn till mängd kärnväljare (studenter) och hur mycket aktivitet det finns i partiet lokalt, och styrelsebeslutet sätter tio kommuner som tak. Det är de instruktioner vi försökt följa när vi gjort detta urval.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>