Nytillskott i ledningen

12-1

Det börjar dra ihop sig till val, så därför är det dags att rusta partiets alla delar så väl det bara går. Ett steg i detta arbete är att strukturera om och utöka ledningen lite.

En smidigare ledning
Från och med nu kommer alla som sitter i ledningen att vara ledningspersoner. Var och en kommer som vanligt att ha specifika ansvarsområden, men kommer i högre utsträckning än tidigare förväntas ta överlappande ansvar, hjälpa till där det behövs och samla aktivister kring sig, så att inget faller mellan stolarna.

Det betyder att tex Ola Nyström inte är längre är IT-ledare, utan istället sitter i ledningen med huvudansvar för IT. Undantaget är partiledaren och partisekreteraren, vars titlar finns definierade i stadgarna.

Det kan tyckas vara en kosmetisk förändring, men det handlar om att göra ledningen smidigare och mer kapabel att ta hand om snabba bollar. Om man tycker om buzzwords, så är det en mer ”agile” ledningslösning. Om man är som jag och tycker mindre om buzzwords, så är det en ”praktisk” ledningslösning.

Mer stöd till lokala aktiviser
Inför valåret är det viktigt att få igång den lokala aktiviteten ordentligt. Därför kommer nu ansvaret för att stödja lokala aktivister att delas av två personer. Andreas Svensson kommer som tidigare att ta hand om lokala aktivister på de platser där det ännu inte finns en lokal förening. Sedan tillkommer Nils Agnesson, som kommer att ansvara för att stödja vår lokala föreningar. Detta betyder att Andreas och Nils kommer att arbeta tätt ihop för att på bästa möjliga sätt stödja aktiva pirater ute i landet.

Lär dig sprida partiets idéer
Ledningen får nu också ett tillskott i form av Henrik Brändén. Han kommer att vara ansvarig för studieverksamheten och programarbete. Han är just nu i full färd att ta fram studiematerial, så att alla som vill ska kunna förkovra sig i hur partiet fungerar, vad vi tycker, hur man argumenterar för våra åsikter och hur man på bästa sätt för ut dem till andra människor. Studieverksamheten kommer att rullas ut under våren.

Partiledaren får en assistent
Under det senaste två åren har arbetsbördan som kommer med partiledarrollen ökat successivt och har nu nått en nivå där en person omöjligt kan göra allt själv. Därför är jag väldigt glad att styrelsens tidigare sammankallande, Marit Deldén, nu kliver in i ledningen och axlar rollen som min assistent. Detta betyder rent konkret att jag kommer att få betydligt mer tid åt kommunikation och opinionsbildande arbete, vilket är helt nödvändigt inför och under valåret.

Emma Marie Andersson lämnar ledningen
Nytt sedan nyår är, om någon missat det, att Emma Marie Andersson på egen begäran valt att lämna ledningen. Hon finns dock kvar i partiet och works her magic in mysteriuos ways, precis som hon alltid gjort.

Vi behöver dig!
Ledningen kommer i större utsträckning också delegera ut olika arbetsuppgifter till duktiga aktivister runt om i landet. Det finns massor av uppgifter att hugga tag i inför 2014 och ju fler som hjälper till desto bättre. Vi kommer aktivt att söka hjälp för olika projekt. Men, sitt inte och vänta på det. Berätta för oss vad du är bra på och hur du skulle vilja hjälpa till: ledningen@piratpartiet.se.

Ledningen ser i sin helhet ut så här:
Anna Troberg (partiledare)
Marit Deldén (assistent åt partiledaren)
Jan Lindgren (partisekreterare)
Nils Agnesson (stöd åt lokala organisationer)
Andreas Svensson (lokalt stöd)
Henrik Brändén (studier och programarbete)
Ola Nyström (IT)
Christian Engström (EU-representant)

Nu kör vi!

Anna
—————————
Anna Troberg
Partiledare

Jag finns dessutom på min privata blogg, min Nyheter24-blogg och på Twitter, Google+, Facebook och YouTube.

Kommentarer

Ola Andersson skrev

Vad innebär fraserna ”Mer stöd till lokala aktivister” och Nils uppdrag att ”stödja lokala föreningar”? Kan någon förklara dem i så konkreta ordalag som möjligt?

Nils skrev

Dels är det puckar som tar lite för lång tid eller görs inte alls som jag hoppas att jag kan hjälpa till med. Hur söker man pengar från potten aktivistinitiativ, och till vad kan det gå?
Likadant med pengar som ska ut till föreningarna. Både tidigare pengar som är donerade, men även partistyrelsens senaste budgetpost om 60 000 kronor.

Utbildning i hur vi använder pirateweb och hur man som förening lättast startar upp ett bankkonto är också någonting som partiledningen kan ge mer stöd i och som jag hoppas att jag lite kan dra i.

Ola Andersson skrev

Tack för svaret. Det var som jag gissade då. Det ser ut som ett par blogginlägg och en skärminspelning med tal som man postar på Youtube och en mall för ansökningar och en broshyr från en bank + en lapp till det?

Jag vill egentligen inte hjälpa till längre men ordet aktivism är min kattmynta. Det står dig självklart helt fritt att strunta i ideer, men om jag skulle ha ditt uppdrag så skulle jag resonera i termer av hur man kan underlätta för lokalavdelningar att bildas och komma igång. Ett startpaket så att säga med information och ”bra att ha” saker. Ju mera fysiskt desto roligare.

Jag gillar att göra presenter av den här typen:
http://alltommig.nu/index.php/entry/2012/08/18/presenter-ar-kul-har-ar-en-jag-gjort

Man tar en låda i av något slag, tex den de har på Panduro Hobby men det spelar inte så står roll förstås. Man kastar ner lite random crap + godis, gärna med ett tema eller budskap.

Sedan känner jag till denna site, MetalFloss, som är perfekt för informationsknarkare som jag. De skapade för några år sedan dessa tre produkter: Medschool in a box, MBA Degree in a box och Law school in a box, vilket är jättekul!

http://store.mentalfloss.com/the-mental_floss-store/Games/Law-School-in-a-Box#.UTfGzY5uquw (klicka på miniatyrbild 2, för att se innehållet)

I kategorin Games finns de övriga två.

Kanske du skulle sätta dig ner med Andreas och fundera i dessa termer?: Vad kan man slänga ner i en låda som ett sorts start och ett fortsättningspaket för etablerade och nya lokalavdelningar, som gör det så lätt som möjligt att komma igång och driva verksamhet, plocka fram lokalpolitik mm.

Jag föreställer mig ett USB-minne med grejer på, lite böcker (tex En reformerad upphovsrätt förstås) och broshyrer och andra prylar med piratlogon på. Tex några T-shirts, dekaler och andra exempel på produkter från piratshoppen.

Men tänk vidare på den banan: Vad sägs som en broshyr med var man beställer flygblad och banderroller/flaggor för demonstrationer och bokbord och ungefär vad de kostar och var man kan få pengar till det ifrån. Vill du ha en flagga, fyll i denna ansökan så skickar vi en. Pengarna tas ur aktivismbudgeten.

På USBminnet kan man ha eböcker, videofilmer och mallar. Tex för stadgar och egna trycksaker.

Man kan skicka med broshyrer som förklarar hur man gör roliga övningar på fikor/möten för att hamra ut lokalpolitik (tex ur boken Gamestorming, alla bör känna till hur man gör en PMI och SWOT, flera metoder finns här: http://alltommig.nu/index.php/forum/moeten-fikor-luncher-pubkvaellar-debatter-lanpartyn-och-andra-traeffar-afk ).

Adresser som är bra att ha förstås.

En lista med förslag på 10 aktiviter som funkat bra på andra lokalavdelningar, tex bokcirkel, videokväll osv osv.

Man kan skicka med den sammanställning som nyligen gjordes av kommun och landstingspolitik som postades i breddningsbloggen och föreslå en färdig studiecirkel för hur man jobbar vidare med den. Med övningar och slutmål. Klart att lämna till ett studieförbund som man centralt redan tagit kontakt med man redan tagit kontakt med att hantera dessa cirklar. Så man skickar tom med färdiga deltagarlistor och blanketter som de vill ha för sin administration.

Du känner till detta spel? Det är gratis och skulle passa bra för en fika / diskussion kanske? Eller en variant?

https://www.skl.se/kommuner_och_landsting/spelet_om_valkoping

Insändarskolor. Mallar för det.

Min ide med ovanstående:
På samma sätt som det alltid är lättare att utgå från ett förslag till text som kan vara helt urusel, så är det förstås lättare att föreslå några saker man kan välja mellan och/eller bli inspirerad av. Fysiska grejer är dessutom bättre. Piratlego är tex fantastiskt och illustrativt.

Om jag vore dig och Andreas så skulle jag fundera i de här termerna istället. Om inte ditt uppdrag är av mera dekorativ natur förstås… ;)

Lycka till.

nilsagnesson skrev

Det är bra input du ger och du har i mångt och mycket rätt. Ledningen behöver producera mer inspirerande verksamhet som smittar ner i organsationen.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>