Nu skjuter vi breddningen i mål: Motionera till vårmötet!

12-1

Under det senaste året har vi haft en intensiv diskussion om breddning i partiet. Om hur de grundvärderingar som gjort oss alla till pirater ska kunna tillämpas på andra samhällsområden: Vad de betyder för sjukvård, skola, ekonomi och så vidare. Arbetet kulminerade runt medlemsmötet i höstas, där vi i de flesta centrala politikområden gick från att ha enstaka ställningstaganden till en någorlunda heltäckande politik, med enstaka hål.

En del av de hålen är det nog rätt viktigt att vi fyller igen. Och det vore bra om det sker i god tid innan valåret 2014. Vilket betyder på det vårmöte, som börjar om två veckor. Och som man nu kan skicka in motioner till.

När ledning och styrelse tittat på saken har vi sett tre centrala områden, där vi inte riktigt tyckt att de ställningstaganden vi redan tagit kommer att ge tillräckligt att säga när man får en mikrofon upptryckt under näsan i valrörelsen. När vi satte oss och tittade närmare på saken visade det sig dock behövas rätt få ytterligare ställningstaganden för att täppa till de värsta av hålen. Styrelsen har därför lagt tre relativt korta propositioner med förslag till nya ställningstaganden kring miljöpolitik, ekonomisk politik och utrikespolitik.

Sedan utgår jag från att när alla våra kloka medlemmar tittar på saken kommer ni att hitta en massa ytterligare hål som bör fyllas, och nya kloka ställningstaganden som bör tas. Därför hoppas jag att dessa tre propositioner kompletteras med en massa motioner. Att skriva sådana är inte särskilt svårt:

1.
Fundera och diskutera med vänner vad du tycker partiet borde tycka i den fråga som intresserar dig.

2.
Kolla upp ifall vi redan tycker så. Det kan du göra i denna sammanställning av alla partiets sakpolitiska beslut. Om vi redan tycker det ni anser behöver vi ju inte besluta det en gång till. Om vi däremot tycker tvärt om måste du inte bara föreslå den nya åsikten, utan att vi ska byta ut den gamla åsikten mot ditt förslag.

3.
Gå till mötesforumets sida för att lämna in motioner.

4.
Skriv ett förslag till rubrik i den första, tunna rutan. (OBS: Detta förslag äger inte du/ni som skrivit motionen. Mötespresidiet kan ändra rubriken.)

5.
Skriv i den stora rutan ”Motionstexten” om bakgrunden till ditt förslag/dina förslag, och motiveringar.

6.
Formulera det första av dina förslaget i rutan efter ”Jag yrkar att”.

Vill du att vi ska anta ett nytt ställningstagande, gör det på formeln

medlemsmötet antar ställningstagandet ”Piratpartiet vill avskaffa betygen.”

Vill du att vi ska byta ut ett gammalt ställningstagande mot ett annat, gör det på formeln

medlemsmötet ändrar ställningstagandet ”Piratpartiet vill ha betyg varje termin från åk 1 och framåt” (beslut P67-Y39 på höstmötet år 1845) till ”Piratpartiet vill avskaffa betygen”.

(OBS: När du föreslår att en gammal åsikt ska ändras, se till att du citerar det gamla ställningstagandet ordentligt, och ange gärna möte och yrkandenummer.)

7.
Skriv gärna en kärnfull motivering till yrkandet i rutan ”Motivering till ovanstående”. Det kommer att visas när man gör ”mouse over” på yrkandet, och hjälper dig därför att få dem som inte läst hela motionen att i vart fall läsa ditt huvudargument.

8.
Om du har fler förslag i samma motion, klicka på länken ”Lägg till fler att-satser”, och gå tillbaka till punkt 6.

9.
Klicka på knappen ”Skicka in motionen”.

10.
När mötet sedan öppnar: Delta i diskussionen! Lyssna på vad dina diskussionspartners skriver. Fundera över om nya förslag som dyker upp är ännu bättre än ditt första. Eller om det är möjligt att kompromissa. (Använd i så fall möjligheten till jämkning. Röstandet på slutet blir mycket enklare om det finns få väl genomtänkta förslag som tydligt står mot varandra, än många som delvis överlappar varandra.)

Lycka till med skrivandet. Nu skjuter vi breddningen i mål!

Kommentarer

Nu är det dags att vara med och bestämma! Medlemsmöte på gång … « Piratpartiet skrev

[…] Besluta om politik Som vanligt kommer medlemsmötet att fatta en massa beslut om vilka politiska åsikter partiet ska ha. Vi har redan ett principprogram, och en lång rad sakpolitiska beslut. Partistyrelsen föreslår ett par handfullar nya sakpolitiska ställningstaganden kring utrikespolitik, miljöpolitik och ekonomisk politik. Fram t o m en minut före midnatt den 31 mars kan dessutom du (och alla andra medlemmar) lämna era förslag om vad vi ska tycka (eller vilka gamla åsikter vi bör ändra). Det kallas att motionera. Hur man gör det kan ni se här! […]

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>