Nu är det dags att vara med och bestämma! Medlemsmöte på gång …

futurama

I Piratpartiet är det vi alla tillsammans som fattar de viktigaste besluten. Det gör vi på partiets medlemsmöte, och om ungefär en vecka är det dags igen. Mötet sker som vanligt elektroniskt, och pågår sedan i sex veckor. För att delta på mötet (föreslå, diskutera, rösta) måste du vara medlem, och vara inloggad på forumet. (Har du problem, titta nästan längst ner på den här sidan, för att se vad du kan göra åt saken.)

Besluta om politik
Som vanligt kommer medlemsmötet att fatta en massa beslut om vilka politiska åsikter partiet ska ha. Vi har redan ett principprogram, och en lång rad sakpolitiska beslut. Partistyrelsen föreslår ett par handfullar nya sakpolitiska ställningstaganden kring utrikespolitik, miljöpolitik och ekonomisk politik. Fram t o m en minut före midnatt den 31 mars kan dessutom du (och alla andra medlemmar) lämna era förslag om vad vi ska tycka (eller vilka gamla åsikter vi bör ändra). Det kallas att motionera. Hur man gör det kan ni se här!

Det här mötet är t ex sista chansen att spika fast åsikter om EU-politik innan vi ska fastställa listan till EU-parlamantsvalet. Och om vi ska göra några större ändringar och tillägg till andra delar av vår politik, och vill få in dem i våra program inför valen 2014, blir det mycket enklare om förslagen kommer redan nu på vårmötet. Så vi kan använda höstmötet till att slipa på detaljer.

Sedan kommer mötet att börja kl 19.00 den 1 april. Då kommer man att kunna diskutera de förslag som kommit, och lägga alternativa förslag.  Och under de två sista veckorna av mötet kommer vi att rösta. Men det berättar jag mer om i en postning lagom till dess mötet öppnar.

Välja styrelse, revisorer och valberedning
Därtill ska vårmötet fylla på lite förtroendeposter som står tomma: Två styrelseledamöter ska fyllnadsväljas. En revisor och två revisorssuppleanter måste skakas fram. Och vi ska välja ett nytt mötespresidium (det gäng som administrerar mötena), där flera av dem som suttit förut lämnar.

Valberedningen har letat reda på några kandidater, och har ett förslag till ny styrelseledamot, ett förslag till revisor och ett till ny ledamot i presidiet. De har sagt att de antagligen kommer med fler förslag tills mötet börjar. Men under tiden kan alla medlemmar också föreslå personer till dessa poster. Något som kallas för att nominera.

Sådana förslag (nomineringar) kan lämnas här. Ge gärna en motivering samtidigt som ni lämnar förslaget. Personen behöver inte vara tillfrågad, men det skadar ju inte att ha pratat med den i förväg.

Sedan har de som föreslås en vecka på sig att bestämma sig för om de accepterar nomineringen eller ej. Och sedan kommer man att kunna fråga ut kandidaterna, och diskutera. Innan det under mötets sista två veckor (i början av maj) blir dags att rösta.

Funderar du över vilka som sitter på olika poster idag? En komplett lista finns här!

Organisatoriska beslut
Medlemsmötet kommer också att diskutera en rad mer organisatoriska frågor. Till en del är det frågan om att i god tid fatta beslut om exakt hur det ska gå till när EU-vallistor fastställs, vilka förväntningar partiet ska kunna ha på sina kandidater i valen, hur arbetsordningen ska se ut för vår blivande riksdagsgrupp och vilka regler som ska gälla för våra framtida europaparlamentariker. Diskussioner som vi har all anledning att ta nu, så att de inte stör valrörelsen.

Därtill finns förslag om att man automatiskt ska bli medlem i den lokala föreningen i sin kommun och/eller landsting (såvida man inte aktivt säger ifrån), om att ställa sig bakom syften för ett Piratparti på Europanivå och om att bilda en stiftelse för att ge internetaccess till verksamheter som främjar fritt informationsutbyte på nätet.

Även kring organisatoriska frågor har naturligtvis varje medlem rätt att skicka förslag. Det gör ni på samma ställe som ni skickar in politiska förslag. (Är du ovan vid föreningsformalia, prata gärna med någon partivän som är van vid det, så kan du få råd om hur man på bästa sätt uppnår det du är ute efter…)

Granskningspunkter
Slutligen ska vårmötet genomföra sedvanlig granskning av styrelsens förvaltning under 2012. Så kika gärna genom styrelsens verksamhetsberättelse, styrelsens ekonomiska berättelse och revisorernas berättelse. Och var sedan med och rösta om styrelsen ska få ansvarsfrihet för hur den skött partiet under 2012.

 

Kommentarer

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>