Nio nya sakpolitiska program

12-1

På styrelsemötet i månadsskiftet augusti/september kom det sakpolitiska programskrivandet ikapp det fantastiska arbete som gjorts under de senaste medlemsmötena med att bredda partiets politik. Inte mindre än nio nya sakpolitiska program togs av styrelsen den 1a september.

Jag kan väl erkänna att jag själv tillbringade ett antal timmar under sommaren med att sortera medlemsmötenas många ställningstaganden, och skriva förslag till styrelsen om hur programmen skulle kunna formuleras. Alla formuleringar är naturligtvis inte perfekta. Men jag tror programmen är tillräckligt bra skrivna för att fungera.

De nio nya programmen är:

Sedan tidigare har vi dessutom:

När vi startade arbetet att bredda oss var ambitionen att fråga oss vad de grundläggande värderingar som förenat oss i piratpartiet hade att säga om andra politikområden. Breddningsarbetet har alltså inte betytt att vi sprungit efter vilken populär eller populistisk åsikt som helst, utan att vi noga tänkt genom vad just våra värderingar och analyser har att säga i viktiga samhällsfrågor.

Det visade sig att de hade betydligt mer att säga än jag tror att någon av oss i förväg hade kunnat föreställa sig. Så trots att jag och övriga i redaktionen arbetat hårt för att komprimera är det ingen tunn pappersbunt man får om man skriver ut alla programmen. Med det arbete vi nu gjort har vi mer än väl uppfyllt målet för breddningen – att ha något vettigt att säga, som bottnar i våra grundläggande värderingar, om de flesta av de politikområden de etablerade partierna och media vill diskutera i valrörelsen.

Men när vi under nästan två år arbetat hårt med breddningen, måste vi vara uppmärksamma på att vi kan ha missat saker som hänt i våra kärnområden.

Därför skulle jag vilja uppmana alla medlemmar i partiet inför höstmötet: Tänk igenom ordentligt vad som händer och är på gång att hända kring övervakning, integritet, digitalisering, immaterialrätt och informationspolitik. Finns det nya ställningstaganden som behövs, för att vi ska kunna hantera de nya utmaningar som dyker upp? Finns några ställningstaganden som behöver modifieras?

Fundera på det. Och skriv motioner om det som behöver läggas till och justeras.

Henrikteckning215Henrik Brändén, ledningen

Kommentarer

Nyhetsbrev 130917 « Ledningsbloggen skrev

[…] Nio nya sakpolitiska program Under de senaste två åren har vi pirater lyckats med bedriften att bredda vår politiska plattform ordentligt. Vi har nu 16 olika sakpolitiska program som handlar om allt från mångfald, skola, utrikespolitik, upphovsrätt, EU till miljö. Nästa gång någon säger att Piratpartiet är ett enfrågeparti, så säger ni vänligt, bestämt och stolt ”Nej, det är vi inte” och ger dem den här länken. […]

Alex skrev

Finner till min förfäran att det var lättare att stödja Piratpartiet när nätfrihet var huvudfokus – som läkarstuderande tycker jag att det vårdpolitiska programmet känns väldigt verklighetsfrämmande. Att ytterligare en utredning ska företas i ett redan av administration ytterst pressat vårdmaskineri varje gång en journal öppnats utan patientens ”medverkan” kommer inte att vara till hjälp för någon – allra minst patienterna.

henrikbranden skrev

Min vän Troed har bett mig posta följande kommentar.

Hej Alex!

Nu är nog förhoppningen att det snarare ska ske färre journaluppslag än vad som görs rutinmässigt idag utan egentlig anledning – inte att det ska resultera i ökad administration :) De sakpolitiska programmen bygger på den kunskap och information som våra medlemmar har tillgång till när de lägger yrkanden och röstar genom motioner på medlemsmötena och vi välkomnar verkligen fler som deltar med insikter.

Nästa medlemsmöte kommer att hållas med början i oktober, online. Håll utkik här för kallelse :)
***

Mvh,
Troed

El-Nisse skrev

Jag håller fullständigt med om det om bankerna, och det borde ha införts i förrgår! Synd att nuvarande system är precis tvärtom på alla punkter.

Energin däremot, har ni låtit er luras av hypen. Småskalig produktion är värdelöst, eftersom det kräver minst lika mycket i reglerkraft. Detsamma gäller vindkraften och solkraften i större skala. Eftersom det inte går att lagra så mycket energi med effektiva metoder, är alternativet minutdebitering med så stora svängningar att elen kan kosta tjugo öre ena minuten och tvåhundra kronor nästa minut. Så kan vi inte ha det. Och även om vi hade det, riskerar elnätet att bli instabilt med landsvida strömavbrott och/eller överspänning med förstörda apparater som följd.

Anders S Lindbäck skrev

Vårt svenska elnät måste klara av att kraftverk går ner – den största påfrestningen vårt svenska nätverk brukar råka ut för är när O3 snabbstoppas och för många procent av vår elproduktion faller ifrån. Klarar elnätet det så klarar det även att ett vindkraftverk råkar få stiltje temporärt.

Nyhetsbrev 130917 « Piratpartiet skrev

[…] Nio nya sakpolitiska program Under de senaste två åren har vi pirater lyckats med bedriften att bredda vår politiska plattform ordentligt. Vi har nu 16 olika sakpolitiska program som handlar om allt från mångfald, skola, utrikespolitik, upphovsrätt, EU till miljö. Nästa gång någon säger att Piratpartiet är ett enfrågeparti, så säger ni vänligt, bestämt och stolt ”Nej, det är vi inte” och ger dem den här länken. […]

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>