Medlemsomröstning om riksdagslista: Dags att föreslå kandidater

riksdag2

I september 2014 är det val till Sveriges riksdag, och i det valet kommer naturligtvis Piratpartiet att ställa upp. Partiets höstmöte 2012 har beslutat att vi ska ha en gemensam lista för hela landet, och att den ska fastställas i en medlemsomröstning.

Vid midnatt mellan 1 och 2 november börjar möjligheten att föreslå (nominera) kandidater. Ju snabbare nomineringar kommer in, desto mer tid får vi att diskutera de olika kandidaterna. Omröstningen börjar sedan den 7 december.

 

Förutsättningar för att delta i omröstningen och dess förberedelser

För att delta i medlemsomröstningen måste du ha varit medlem i partiet sedan minst två månader då själva omröstningen inleds den 7 december.

Vill du föreslå kandidater, tacka ja till att vara kandidat, delta i utfrågningen av kandidater och delta i den officiella diskussionen inför omröstningen måste du också
•    ha registrerat dig på partiets Mötesforum, och
•    ha kopplat ditt medlemskap till din registrering på forumet, något du kan göra i partiets webbtjänst PirateWeb.

Har du inte gjort detta kan du hitta hjälp på https://mote.piratpartiet.se/showthread.php?t=39282

 

Processen kommer att vara som följer:

Föreslå (nominera) kandidater
En minut före midnatt ikväll (fredagen 1 november kl 23.59) öppnar möjligheten att föreslå (nominera) den eller dem du vill se på listan. Den möjligheten slutar sedan fredagen den 29 november kl 23.59.

Du kan föreslå dig själv, eller någon annan partimedlem. Personen ska dock vid tiden för riksdagsvalet vara valbar till Sveriges riksdag, dvs vara svensk medborgare och antingen vara eller någon gång ha varit folkbokförd i Sverige.

För att föreslå kandidater går du till https://mote.piratpartiet.se/newthread.php?do=newthread&f=866&do2=nominering, och lämnar namn, mailadress och telefonnummer till den person du föreslår, och gärna dessutom en motivering. Du måste försäkra dig om att lämna en fungerande mailadress till den föreslagna personen, för till den adress du uppger kommer vi att skicka ett mail med information om att hen är nominerad.

Tacka ja till att kandidera
Om du blivit föreslagen (nominerad) kommer du att få ett mail med en kod, och en länk till den webbsida där du kan tacka ja. Får du ett sådant mail, fundera över om du vill bli en av våra riksdagskandidater, och titta gärna i det dokument som vårmötet 2013 antog, som beskriver vad partiet förväntar sig av sina kandidater (https://mote.piratpartiet.se/showthread.php?t=39264).

Sista tillfälle att tacka ja är söndagen den 1 december kl 23.59. För att tacka ja eller nej, klicka på länken i mailet, fyll i koden i rutan på sidan du kommer till, och svara. Har du tackat ja får du sedan en möjlighet att skapa en presentation av dig själv, där du också kan ladda upp ett foto. Du kommer sedan löpande att kunna förändra och redigera presentationen.

Fråga ut kandidater och diskutera
Allt eftersom kandidater tackat ja till att bli nominerade kommer deras presentationer att bli synliga på forumet  (https://mote.piratpartiet.se/forumdisplay.php?&f=866). Vid var presentation skapas en tråd, där man kan ställa frågor till kandidaterna. Det finns även en avdelning på forumet där man kan starta diskussioner, exempelvis om frågor som kan beröra flera kandidater. Detta utfrågnings- och diskussionsforum kommer att hållas öppet tills omröstningen är avslutad.

Sista dag att föreslå kandidater och tacka ja till att kandidera
Tiden att föreslå (nominera) kandidater går alltså ut fredagen den 29 november kl 23.59. Tiden för att tacka ja till att kandidera går ut två dagar senare, dvs söndagen den 1 december kl 23.59. Därefter kommer det att finnas sex dygn för att diskutera innan omröstningen startar.

Omröstningen
Själva omröstningen startar sedan lördagen den 7 december kl 23.59, och pågår i fjorton dagar. Den slutar alltså lördagen den 21 december kl 23.59.

Omröstningen äger rum i partiets webbtjänst PirateWeb https://pirateweb.net/Pages/v4/Admin/PlaceInternalVote.aspx?PollId=44.

Vid omröstningen ska vi rösta fram kandidater i den ordning de ska stå på listan. Vi ska välja max 40 personer, dock aldrig mer än 2/3 av det antal personer som kandiderat.

Röstningen sker genom att man anger ett valfritt antal personer i den ordning man önskar se dem på listan. Sedan räknas rösterna ihop genom den sk Schulze-metoden. Vid denna metod jämförs alla kandidater parvis, för att se hur många av de röstande som placerat de två kandidaterna över respektive under varandra, och placerar sedan kandidaterna i den ordning alla dessa jämförelser sammantaget ger.

 

Bilagor

Tidsplan i sammandrag
Fredag 1 november kl 23.59:  Nomineringar (förslag) börjar tas emot.
Fredag 29 november kl 23.59:  Sista tillfälle att nominera (föreslå).
Söndag 1 december kl 23.59: Sista tillfälle att tacka ja till nominering (att kandidera).
Lördag 7 december kl 23.59: Omröstningen startar
Lördag 21 december kl 23.59: Omröstningen avslutas

Länkar
Till nominerings-, utfrågnings och diskussionsforum
Till omröstningen (öppnar 7 december)
Till medlemsmötes, styrelsens och ledningens beslut kring omröstningen
Riktlinjer för Piratpartiets kandidater i allmänna val
Stadgereglering och arbetsordning för partiets riksdagsgrupp

 

Edit 3/11

Meningen ”För att delta i medlemsomröstningen måste du vara medlem i partiet.”  har ändrats till ”För att delta i medlemsomröstningen måste du ha varit medlem i partiet sedan minst två månader då själva omröstningen inleds den 7 december.”

Henrikteckning215Henrik Brändén, partiledningen

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>