Kurs i skrivandets retorik. Start 9-10 november

tangentbord

Inför valet kommer partiet att ordna en kombinerad kurs/praktisk workshop om skrivandets retorik.

Tanken är att ge de bra skribenter vi redan har i partiet möjlighet att hjälpa till att vässa varandra att bli ännu bättre, så att vi under valrörelserna har en kader av skribenter som snabbt kan svänga ihop artiklar som är attraktiva för de stora redaktionernas debattsidor. Och snabbt få ihop fungerande manus till tal och videoframträdanden, som kan hållas på torg och bli virala på nätet.

Samtidigt ska arbetet under kursen leda till att deltagarna producerar en ”bank” med ”talking points” och råmanus kring olika viktiga frågor, som andra kan brodera vidare till egna debattartiklar, insändare och framträdanden.

Arbetet börjar med en helg, med en genomgång i retorikens grunder, diskussioner om disposition och olika trick man kan använda, mm. Detta interfolieras med textanalyser och kortare skrivövningar. Under helgen delar deltagarna dessutom upp olika politiska frågor mellan sig, och börjar ett arbete, som sedan fortsätter på distans under kursledningens handledning under ytterligare en dryg månad. Under detta producerar deltagarna för sin politiska fråga:

 • först en sorterad lista med argument, ”bilder” och användbara liknelser,
 • sedan en stomme till argumenterande text som andra skribenter kan sätta sin egen prägel på,
 • och slutligen en debattartikel.

Kursledare kommer att vara Henrik Brändén och Torbjörn Wester.

AFK-träffen kommer att äga rum i Uppsala 9-10 november. Resa bekostas av partiet, men deltagare som har möjlighet uppmanas donera reskostnaden, så vi får råd att utbilda så många medlemmar som möjligt inför valet. För dem som inte kan fixa boende hos vänner ordnar partiet enkel sovplats.

Eftersom kursen är en praktisk workshop, där det skrivna materialet kommer att utvärderas av skribenter med professionell kompetens, är deltagarantalet begränsat till högst 12. Då syftet inte är att lära sig skrivande från grunden utan att utveckla kompetens och begåvning som redan finns bör den som söker redan ha viss förmåga att uttrycka sig i skrift, och kunna visa på argumenterande eller andra texter som publicerats (t ex insändare, debattartiklar, gästblogginlägg mm).

Urvalet kommer inte att göras utifrån geografisk eller annan rättvisa, utan utifrån den mycket pragmatiska utgångspunkten att få så många som möjligt att i valrörelsen producerar artiklar vars utformning är sådana att de har stor chans att tas in av debattredaktionerna.

Anmälan skickas till henrik.branden@piratpartiet.se, senast söndagen 25 oktober, med

 • namn.
 • hemort.
 • e-postadress.
 • eventuella uppdrag i partiet/UP.
 • om du redan nu vet att du kan ordna sovplats själv i Uppsala.
 • livsmedel du inte kan äta pga allergi, ideologi, livsåskådning eller annan orsak.
 • om du publicerat något tidigare, och vad.
 • ett smakprov på något du skrivit tidigare.

Henrikteckning215/Henrik Brändén,
ansvarig för studier i ledningen

 

 

Kommentarer

Nyhetsbrev 131029 « Piratpartiet skrev

[…] centrala kurser och just nu finns det några platser kvar på två av dem! Det gäller kurserna ”Skrivandets retorik” 9-10 november i Uppsala och ”Mediaträning” 16-17 november i Stockholm. Passa på och anmäl dig direkt till […]

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>